HTML

A Falatozz.hu ételrendelő weboldal blogja

A www.falatozz.hu ételrendelő weboldal híreit olvashatod itt. Ételrendelés, házhozszállítás, pizza, gyros, hamburger, kínai és minden, ami ezekkel kapcsolatos.

Címkék

007 (1) afrika (1) after (1) akció (7) amerika (1) arany (1) arizona (1) babylon (1) baklava (1) ballagás (1) baz (2) békacomb (1) bemutatás (2) beszbusza (1) birkahús (1) blog (1) Boci (1) Bologna (1) bolognai (1) borsod (1) bőségtál (1) boszorkány (1) bril (1) burgonya (1) b a z megye (1) ce (1) chilli paprika (1) ciabatta (1) club (1) corso (1) Crolla (1) csiga (1) csokiöntet (1) csütörtök (1) cukiság (1) debrecen (3) desszert (1) doboz (1) Domenico (1) döner (1) egészséges táplálkozás (3) eight (1) érdekesség (7) esküvő (1) étel (5) etelfutar (1) ételrendelés (9) etna (1) étterem (3) évszak (1) facebook (2) falatozz.hu (1) farciti (1) fejlődés (1) fenntartható (1) friss (1) funkciok (1) fűszernövény (1) garda (1) gasztronómia (1) Gordon (1) gordon ramsay (1) görög (1) gyorsétel (1) gyros (3) gyros haz (1) hagyomány (1) hajdu (1) halloween (1) hamburger (2) hangszer (1) ház (1) hazai (1) házhozszállítás (5) horror (1) hotdog (1) india (1) jack o lantern (1) japán (1) kacsa (1) kazincbarcika (1) kebab (1) költözés (1) konyha (1) korzó itália pizzéria (1) köszöntő (1) krumpli (1) krumplilángos (1) kutya (1) lábnyom (1) legdrágább (1) legenda (1) libanon (1) liliomfi (1) magyar (1) mákos (2) mangó (1) mania (1) mao (1) mediterrán (1) megrendelő lehetőségei (4) megye (3) miskolc (6) miskolc pizza (1) modern (1) mozijegy (1) négy (1) nyékládháza (1) nyereményjáték (3) ökológiai (1) Orchestra (1) ororszlánhús (1) panini (1) pepe (2) pita (2) pizza (13) pizzafutár (3) pizzagolyó (1) pizzarendelés (8) pizzás (7) pizzatáska (1) pizzatekercs (1) pizza házhozszállítás (5) pizza miskolc (3) pizzéria (2) prugna (1) ragu (1) Ramsay (1) recept (2) rekord (1) rétes (2) saláta (1) sárospatak (1) sátoraljaújhely (1) shake (2) söröző (1) sorsolás (1) spagetti (1) sprint (1) sushi (1) svéd (1) Szeged (1) szellem (1) szendvicstorta (1) szerencs (1) szolnok (1) szusi (1) tacos (1) táp (1) tapolca (1) termék (1) termelők (1) tészta (2) tiszaújváros (1) töklámpás (1) tökös (2) torkos (1) török (1) török konyha (1) történelem (2) történet (5) tung (1) uj (1) új (1) újdonság (2) újrahasznosítás (1) vaníliasodó (1) vegatál (1) Vegetable (1) vegetáriánus (1) vendégváró (1) vicces (4) videó (1) video (3) weboldal (1) zenekar (1) zeusz (1) zöldség (1) Címkefelhő

Linkblog

Egészséges gyorskaja. Létezik ilyen?

2009.09.18. 16:51 Falatozz.hu

Nos, a Helpguide.org internetes magazin szerint igen. A már tíz éve publikáló csapat tagjai azon amerikaiak közé tartoznak, akik önmagukon is kritikát gyakorolva eltorzultnak és természetellenesnek tartják az USA-ban élők életvitelét és táplálkozási szokásait. Viszont a Super Size Me nagysikerű dokumentumfilmmel ellentétben ők nem lebeszélni próbálják honfitársaikat - és az interneten keresztül az egész világot - a relatíve olcsón kapható és a pillanatnyi éhséget feledtető ételekről, hanem rámutatnak azok ésszerű fogyasztására.

A McDonald's lejáratására készült dokumentumfilm valóságtartalmát egyébként azóta nemcsak, hogy megkérdőjelezték, de a filmben végzett orvosi vizsgálatok eredményeire rá is cáfoltak már. A svéd Linköping Egyetem hallgatói ugyanis 20 társukon hasonló kísérletet végezve teljesen más következtetést vontak le a gyorsételek kizárólagos fogyasztásával kapcsolatban. Morgan Spurlock a Super Size Me rendezője és egyben főszereplője valószínüleg nem attól betegedett meg, hogy folyamatosan, csakis extra adag mekis kaját fogyasztott, hanem már eleve rosszul működött több szerve is. A kísérletben résztvevő 20 diáknál se hirtelen elhízás, se felgyorsult májműködés nem jelentkezett. Bár a testtömegük némileg gyarapodott, a felszedett súly egy része izom formájában rakódott rájuk. De ha még káros is lenne kizárólag hamburgeren és sült krumplin élni, az emberi szervezet hiányérzete előbb-utóbb a más jellegű ételekre való ráfanyalodásban nyilvánulna meg.

Tehát nagy a valószínűsége annak, hogy a gyorsételekkel szembeni hiedelmek egy része nélkülöz bármiféle tudományos bizonyítást. Ha mi ennek ellenére mégis biztosra akarunk menni és szabadidőnk, vagy a főzésre szánt energia híján ki szoktuk használni a hazánkban is gomba módra szaporodó gyorséttermek szolgáltatásait, fussunk át a Helpguide.org tanácsait!

Mit (t)együnk, ha egészséges, tápláló ételre fáj a fogunk és mindezt egy gyorsétteremtől szeretnénk megkapni?

1. Ha olyan ételt rendelünk, amelyik valamilyen fantázianévvel szerepel az étlapon, a biztonság kedvéért fussuk át a név alatti kisbetűs részt is. A "Sertésszelet falusi módra" ugyanis jelentheti azt is, hogy az egyébként zsíros csülökből készült szelet mellé még bő olajban sült burgonya és jó olajos mártás dukál. Ha nem választható meg a köret, akkor inkább nézzünk ki egy olyan fogást, amiben saláta, vagy rizs jár a feltét mellé.

2. Üdítő helyett jobb, ha ásványvizet fogyasztunk. Ennek az az egyszerű oka, hogy a cukros, rengeteg adalékanyaggal és színezékkel teli üdítő nagy mértékben igénybe veszi az emésztőrendszerünket aminek alig marad kapacitása a fogyasztott ételhez. Egy fél liter cukros üdítő könnyen annyi kalóriát tartalmazhat, mint amihez isszuk. A magazin a citromos ásványvizet és a cukormentes icetea-t ajánlja.

3. A ketchupot vagy hamburgert kértünk? A különböző öntetek, mint például a ketchup, a mustár, a majonéz olyan intenzív ízvilággal rendelkeznek, hogy az ételek valódi ízét nem is érezzük ezek mellett. Tehát, ha nem az öntetek miatt esszük azt, amit kértünk, érdemes elgondolkozni rajta, hogy ne kérjük-e legközelebb azok nélkül. Kevés helyen használnak ugyanis márkás önteteket és a jó minőségűekből is hiányzik a paradicsom, a mustár (mint növény) és a tojás is. De akkor mik is ezek a színes, kígyózó kocsonya állagú masszák???

4. Ne féljünk megemlíteni az egyedi igényeinket! Ha étteremben, vagy büfében vagyunk, nyugodtan mondjuk meg, hogy mi az, amit nem kérünk a választott ételbe és mi az, amiért hajlandóak vagyunk akár felárat is fizetni. Online rendelésnél a legtöbb weboldalon lehetőségünk van rá, hogy megjegyzésként a rendelés mellett feltüntessük ezeket a kívánságokat. Saját tapasztalatom, hogy a Falatozz.hu ilyen módon kiegészített rendeléseit az éttermek természetesnek veszik és törekszenek arra, hogy rendelő minden speciális igényét teljesíteni tudják. Így nemcsak testre szabhatjuk a rendelésünket, de ki tudjuk válogatni az összetevők egészséges és egészségtelen elemeit is.

5. Ha lehetőségünk van különböző mennyiségű adagok közül választani, fontoljuk meg, hogy melyik való nekünk. Legyen az pizza, kínai, vagy valamilyen menüs étel, spórolhatunk és egészségesebben táplálkozhatunk, ha odafigyelünk a mennyiségre. Tapasztalat alapján inkább azt az adagot rendeljük meg, amelyiket biztosan meg is tudjuk enni. Ha többet rendelünk, akkor megvan a veszélye annak, hogy bár már nem esik jól, a kifizetett ételt mégis magunkba tömjük. A gyomornak sem használ, ha túlfeszül, ráadásul a kitágult gyomor könnyen elhízáshoz vezet.

6. Mint minden más ételnél, a gyorsételnél is fontos, hogy ne össze-vissza rendeljük és fogyasszuk. Ha csak a szemünk kívánja meg, mert elhaladunk egy gyros-os előtt, viszont még nem jött el a napszaknak megfelelő étkezés ideje, inkább gyakoroljuk önmérsékletet és térjünk vissza akkor, amikor már valóban éhesek vagyunk! Az éttermek nem véletlenül "szellőztetnek" az utcafrontra, ne iktassunk be plusz étkezést, mert elcsábítottak az illatok!

Ha valamelyest megfogadjuk ezeket a tanácsokat és bízunk az állam gyorséttermek felett gyakorolt kontroll tevékenységében, egészen biztos, hogy nem jutunk oda, ahova a Super Size Me főszereplője szeretett volna. Tény, hogy Amerika már elveszítette azt a jogát, hogy kikiáltsa magát a gyorséttermek szuverén hazájának, nemcsak a tőlünk nyugatra fekvő európai országokban, de hazánkban is egyre többen élnek gyorsételeken. A jelenség térhódításával és az egészséges életmód, mint divat terjedésével viszont egyre több éttermet foglalkoztat már a gyorsételek egészséges szervírozása.

V.L.
Falatozz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészséges táplálkozás gyorsétel megrendelő lehetőségei

A bejegyzés trackback címe:

https://falatozz.blog.hu/api/trackback/id/tr781391018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása