Ti tudtátok, hogy melyik országból származik valójában a hamburger alapötlete, és hogy honnan ered az elnevezés? És azt, hogy a McDonald’s az ötvenes években még hot dogokat árult?
Bár a hamburgerről mindenkinek Amerika jut először az eszébe, az oroszok találták ki 800 évvel ezelőtt, hogy ha a zsákmányállatok húsát nyereg alatt puhítják, majd felaprózzák, a végeredmény finom és tápláló. A XVIII. században pedig német matrózok vitték haza a húsokkal együtt az ötletet is, ahol a séfek már fűszerezték és sütötték is a mára klasszikussá avanzsálódott ételt.
Az elnevezés eredetéről több teória kering: van, aki szerint a németországi, és akad, aki szerint az amerikai, Buffalo közelében található Hamburgból származik a hamburger kifejezés. Az előbbi elmélet annak köszönhető, hogy az importforgalom nagy része Hamburg kikötőjén át bonyolódott, az utóbbi pedig egy bizonyos Menches testvérekhez fűződik. Ők kísérleteztek 1885-ben sertéshiány miatt marhahússal egy helyi búcsúban.
Az első zsömlében árult húspogácsát pedig Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. 1933-ban meg is nyitotta saját hamburgerezőjét, ahol minden hozzávalót saját kezűleg készítettek el.
Kevesen tudják, hogy a mára a hamburger szinonimájaként ismert láncolat, a McDonald’s eleinte hot dogokat árult, és csak később kezdték felismerni, hogy a húspogácsás szendvicsekre nagyobb igény van. Az első egységük egyébként ötvenhét esztendővel ezelőtt nyílt meg Chicagóban.