A GfK Hungária legfrissebb, étkezési szokásokat felmérő tanulmányának adatai jól tükrözik a jelenlegi helyzetet, a gazdasági válság hatásait, a korábbiakhoz képest átalakuló fogyasztói trendeket.
2007-hez képest továbbra is magas azok aránya, akik az ebédet választják főétkezésnek, és még mindig sokan étkeznek rendszertelenül. Ezzel párhuzamosan tovább nőtt a vacsorát előnyben részesítők aránya. 2009-ben azonban kevesebbet étkezünk a munkahelyen/iskolában, egyre ritkábban járunk vendéglőbe, étterembe és gyorsétterembe is.
A GfK Hungária több mint 20 éve, 1989 óta kíséri figyelemmel a magyar étkezési szokások alakulását, az étkezéssel kapcsolatos fogyasztói és a vásárlói preferenciákkal kapcsolatos trendeket. A kutatás kezdetéhez képest folyamatosan formálódnak, alakulnak a hazai étkezési szokások. Az elmúlt évek változásaihoz hozzájárult a 2008 utolsó negyedévében elkezdődött gazdasági világválság is, amely a magyar háztartások étkezési szokásaiban szintén érezteti hatását.
A legfrissebb Étkezési szokások tanulmány adatai szerint 2009-ben három fő trendet figyelhetünk meg e téren. A rendszertelen táplálkozás trendje tovább folytatódik, egyre inkább az otthont választjuk étkezéseink helyszínéül. 2009-ben minden téren csökkent a házon kívüli étkezések aránya. Kevesebbet étkezünk a munkahelyen/iskolában, egyre ritkábban járunk vendéglőbe, étterembe és gyorsétterembe is.
Az ebéd továbbra is a leggyakoribb főétkezésnek számít, azonban ezzel párhuzamosan tovább nő a vacsorát előnyben részesítők aránya. A meleg vacsora továbbra is népszerűbb a hideg vacsoránál. Átlagos hétköznapokon a megkérdezettek fele 3 alkalommal étkezik. 2007-hez képest viszont többen vannak azok, akik csak napi 2 alkalommal étkeznek.
A tradicionális magyar ételek és ízek továbbra is meghatározó jelentőséggel bírnak a lakosság étkezési kultúrájában. A húsok kedveltsége az elmúlt évek során sem változott, jelenleg is szárnyashúst fogyasztunk legszívesebben (94%). Ennek ellenére a fogyasztási gyakoriságban nem mutatható ki érdemleges változás. Ma is hetente átlagosan 3 alkalommal fogyasztanak a megkérdezettek szárnyasból készült ételeket, akárcsak 2 évvel ezelőtt. A húsok kedveltségi listáján a további sorrend: sertés (84%), hal (70%), marha (56%), borjú (42%), vad (40%) és bárány (28%). A marhahús fogyasztási gyakorisága 2001-es kergemarhakór okozta pánik visszaesése óta egy magasabb szinten stagnál. Érdekes azonban, hogy a vadhúsok népszerűsége 10 százalékkal nőtt a két évvel korábbi adatokhoz képest.
Szinte az összes élelmiszer fogyasztási gyakorisága csökkent. A válságot eddig csak az ízesített joghurt tudta elkerülni. A köretek fogyasztásának csökkenése sokéves trend. Zöldséget és gyümölcsöt azért még eszünk, de a saláták fogyasztása a köretekkel párhuzamosan csökken. Továbbra is töretlen a fehér kenyér népszerűsége, viszont a barna kenyérfogyasztási gyakorisága évek óta csökken.
A tíz legszívesebben és leggyakrabban fogyasztott élelmiszer rangsorában is történtek változások. A kedveltségi tízes listán az előző mérési időszakhoz képest lejjebb csúsztak a korábban legkedveltebbnek számító hagyományos, főzött levesek. Helyüket a szárnyasok vették át. A 2007-ben harmadik helyezett burgonya helyét az idén a korábbi negyedik helyezett gyümölcs foglalja el. Tésztaféléket pedig gyakrabban fogyasztunk 2007-hez képest.
2007-hez képest 2009-ben nem történt változás sem az egészségesen táplálkozók (12%), sem a „normálisan” étkezők arányát (55%) tekintve. Stagnál azoknak a száma is, akik azt eszik, ami ízlik, és nem figyelnek az egészséges táplálkozásra. Ezzel szemben veszítettek jelentőségükből a testsúllyal kapcsolatos kérdések és problémák. A magyar lakosság 29 százaléka nem beszél ezekről a kérdésekről. 2005 óta változatlanul sokan szeretnének fogyni, jelenleg a lakosság 37 százaléka vágyik kisebb testsúlyra. 2007 óta 5 százalékkal növekedett a nem dohányzók száma (63%), amely biztató adat a lakosság egészségének megőrzése szempontjából. Ehhez hasonlóan az alkoholfogyasztást bevallók aránya is csökkenő tendenciát mutat, viszont sajnálatos tény, hogy nem növekedett a rendszeresen sportolók száma.
Forrás: elelmiszer.hu